Varjúmondja

Varjúmondja

Lomok és környezetvédelem

2020. augusztus 12. - Varjúmondja

Szörnyű látvány, mikor az éves lomtalanításkor előkerülnek ócska vagy csak régi/megúnt bútorok, képkeretek, játékok, megúnt plüssök, egy halom valamilyen műanyag. Ezek mind a lakásokban várták a nagy napot...pedig így utálatos szemétté váltak az utcán. Lehetett volna más sorsuk is, pl. felajánlhatták volna a tulajdonosok a rászorulóknak. Így minden oda került volna ahova való és nem környezetszennyező hulladékként végzik.
Megannyi segítő csoport van az interneten (pl.Budapest Minden Ingyen, Lomtalanítás csoport, ahol csereberélni lehet, vagy ad6kap6.hu- szintén országos cserebere oldal)ahol fel lehet ajánlani a megúnt tárgyakat. Vagy ott a Vöröskereszt és az adományboltok. Lehet, hogy a szomszédod keres bútort, mert nem tud venni...most az utcáról kellene hazahordja, ami elég kellemetlen. Sokan nem törődve ezzel mégis guberálnak, találnak kincseket is, pl. retró asztali tolltartó naptárral. 
Annak a híve vagyok, hogy hasznosítsunk újra. Kíméljük a természetet és segítsük embertársainkat. Nem ciki a használt. Nem kell mindig a legújabb trendnek megfelelni. De ha már itt tartunk, nagy divat a kreatív emberek körében a régi bútorok újjávarázsolása.

Miért nem próbáljuk meg, hogy lomtalanítás előtt megkérdezzük ismerőseinket vagy a házban lakókat, hogy nincs e szükségük valamire abból, amiktől mi megválnánk?
Nem azt mondom, hogy legyünk gyűjtögetekők, meg szemetet hordjunk fel a lakásunkba. NEm. De amit lehet, mentsünk meg az enyészettől és hasznosítsuk.
Azt is értem, hogy a 2020-as év nem a legalkalmasabb erre a járványveszély miatt, de a következő években talán nem kell vele számolni és lehetünk segítőkészebbek is másokkal. 
A téma kapcsán szót ejtenék egy undorító magatartásról is. A lom- foglalók korán odakészülnek a házak elé és a kitett holmikat őrzik. Ha valaki el akar venni belőle, a lomis vagy elhajtja, vagy el akarja neki adni a tárgyat. Azt a tárgyat, ami sosem volt az övé, de miután utcára került, ő jutott hozzá legelőször. Vajon miért fizetnek neki az emberek egy-egy kidobott holmiért??

Az elmarasztalás után most egy dícséret következzék: reggel embermagasságú lomhalmok- estére szemétmentes utcák. Ez a szemétszállítók érdeme. El se tudom képzelni, hogy képesek reggeltől estig ilyen munkát végezni és így eltakarítani halmonként többszáz apró vackot, vagy épp mozgatni naponta annyi nehéz bútordarabot! Vajon kitől kapnak köszönetet? 

A bejegyzés trackback címe:

https://varjumondja.blog.hu/api/trackback/id/tr2216132488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása